Kemik biyopsi işlemi nedir, nasıl yapılır ?
Kemik kanser yayılımının sık görüldüğü yerlerdendir; kemikte bir kitle görüldüğünde kitlenin kemiğin kendisine ait bir tümör mü yoksa başka bir organdan yayılım gösteren bir kanser mi veya iyi huylu bir kemik tümörü mü ayırt etmek için kemik biyopsisi yapılır.
Kemik biyopsileri floroskopi (skopi) veya bilgisayarlı tomografi (BT) kılavuzluğunda yapılabilir. Biz daha güvenli giriş sağlaması, küçük boyutlu kitlelerden de biyopsi alınmasına imkan sağlaması nedeniyle çoğunlukla BT kılavuzluğunda kemik biyopsi işlemini tercih ediyoruz.
Kemik biyopsisi yapılmadan önce hemogram, İNR ve APTT gibi kanama ve pıhtılaşma parametreleri ile kan değerleri kontrol edilir. İşlem diğer biyopsi işlemlerine göre daha ağrılı bir biyopsi işlemi olduğundan biz genellikle anestezi desteğinde sedasyon ile işlemi yapmayı tercih ediyoruz. BT kılavuzluğunda kemik biyopsi işlemi için özel tasarlanmış kemik biyopsi setleri kullanılarak biyopsi alınır. Alınan materyal uygun bir şekilde hazırlanarak patoloji laboratuvarına gönderilir. Cilt steril bir şekilde temizlenir ve spanç dediğimiz küçük gazlı bezlerle kapatılır. Hasta yaklaşık 2-4 saat gözlem altında tutularak sonrasında klinik ve gerek görülürse kan tahlili kontrolü sonrası taburcu edilir.
https://www.instagram.com/p/CXDxo5orJ3V/?utm_medium=copy_link