Lenf bezi biyopsi işlemi nedir, nasıl yapılır ?
Boyun, koltuk altı, kasık bölgesi ve karın içerisinde yerleşen lenf bezlerinde büyüme olması kanser veya iltihabi durumlarda çok sık görülmektedir. Lenf bezleri kanser yayılımının sık görüldüğü yerlerden olup lenfoma gibi lenf bezlerinin kendisine ait tümörler de nispeten sık görülen lenf bezi büyüme nedenlerindendir. Lenf bezinde büyüme ve kitle görüldüğünde büyümenin iltihaba mı bağlı yoksa lenf bezi tümörü (lenfoma) veya lenf bezine tümör yayılımı (metastaz) gösteren bir kanser mi olduğunu ayırt etmek için lenf bezi biyopsisi yapılır.
Yüzeysel yerleşimli lenf bezlerinden genellikle ultrason kılavuzluğunda biyopsi alınırken karın içinde aort damarı gibi derin yerleşimli ve hayati organlara komşu lenf bezlerinden bilgisayarlı tomografi (BT) kılavuzluğunda biyopsi alınır.
Özellikle baş-boyun bölgesinde tümör operasyonu geçiren olgularda küçük boyutlu ancak kuşkulu lenf bezi büyümesi olduğunda ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) ile kötü huylu hücre varlığı ortaya koyulabilir. İİAB yapılacaksa işlem öncesi hazırlığa ihtiyaç yoktur.
Bunun dışında başta meme kanserindeki koltuk altındaki lenf bezleri olmak üzere boyun, karın içi vs. büyümüş lenf nodlarından parça (trucut) biyopsi alınması tercih edilir. Hatta lenfomada alt tip tayininde parça biyopsiler dahi yetersiz kalabileceğinden lenf bezinin mümkün olduğunca farklı yerlerinden ve fazla sayıda biyopsi örneği alınmalıdır. Parça biyopsisi yapılmadan önce hemogram, İNR ve APTT gibi kanama ve pıhtılaşma parametreleri ile kan değerleri kontrol edilir. İşlem lokal anestezi ile (yüzeysel lenf bezleri için) veya lokal anesteziye ilaveten damardan ağrı kesici-sedatif dediğimiz rahatlatıcı ilaçlar verilerek (karın bölgesindeki derin yerleşimli lenf bezleri için) yapılabilir.
Giriş yeri noktasal olarak saptandıktan sonra koaksiyal iğne dediğimiz içerisinden daha ince bir iğnenin geçmesine müsaade eden iğne ultrason veya BT kılavuzluğunda damarlardan kaçınarak lenf nodu içerisine yerleştirilir. Lenf nodunun içerisinde olduğumuz görüldükten sonra koaksiyal iğnenin içerisindeki ince iğne çıkarılıp uygun otomatik biyopsi iğnesi yerleştirilerek bu iğne ile kitle içerisinden 4-5 kez farklı yerlerinden parça elde edilir. Elde edilen materyaller işlem esnasında patolog tarafından değerlendirilerek yeterli materyal elde edildi ise işleme son verilir; hasta başı patoloji uzmanı imkanı olmayan merkezlerde materyal uygun bir şekilde hazırlanarak patoloji laboratuvarına gönderilir. Küçük boyutlu ve damarlara çok yakın olduğundan güvenle parça biyopsisi alınamayan olgularda ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) de yapılabilir. Sonrasında önce otomatik biyopsi iğnesi ve sonra koaksiyal iğne çekilerek kontrol ultrason veya BT alınarak kanama vs. var mı bakılır. Cilt steril bir şekilde temizlenir ve spanç dediğimiz küçük gazlı bezlerle kapatılır. Hasta yaklaşık 1-2 saat gözlem altında tutularak sonrasında klinik ve gerek görülürse kan tahlili veya ultrason kontrolü sonrası taburcu edilir.