Prof. Dr. Ercan Kocakoç

Biyopsi

Yumuşak Doku Biyopsi

Yumuşak doku biyopsi işlemi nedir, nasıl yapılır ?

Cilt, cilt altı veya karın ön duvarı, karın zarı (periton) -omentum, kol bacak gibi uzuvlarda kas yapıları, göğüs ön duvarı gibi yüzeyel yerleşimli yumuşak doku kitlelerinden çoğunlukla ultrason rehberliğinde olmak üzere ultrason veya bilgisayarlı tomografi (BT) kılavuzluğunda biyopsi işlemi yapılabilir. 

Kitlenin büyüklük ve yerleşimine göre ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) veya trucut dediğimiz parça biyopsi işlemi yapılabilir. İİAB yapılacaksa herhangi bir ön hazırlığa gerek olmadan biyopsi alınabilir. 
Trucut biyopsi yapılmadan önce kitlenin büyüklük ve yerleşimine göre hemogram, İNR ve APTT gibi kanama ve pıhtılaşma parametreleri ile kan değerleri kontrol edilebilir. İşlem genellikle koaksiyal (ikili iğne sistemi) teknik denilen teknikle yapılır. Ultrason veya BT ile kitleye giriş yapılacak yer ve iğnenin gideceği güvenli yol saptanır. Cilt temizliğinden sonra cilt altından iğnenin geçeceği alana lokal anestezik madde enjeksiyonu yapılır. Mevcut damar yolundan ağrı kesiciler veya sedatif dediğimiz rahatlatıcı ilaçlar verilebilir. Giriş yeri noktasal olarak saptandıktan sonra koaksiyal iğne dediğimiz içerisinden daha ince bir iğnenin geçmesine müsaade eden iğne ultrason veya BT kılavuzluğunda damarlardan kaçınarak kitle içerisine yerleştirilir. Kitlenin içerisinde olduğumuz görüldükten sonra koaksiyal iğnenin içerisindeki ince iğne çıkarılıp uygun otomatik biyopsi iğnesi yerleştirilerek bu iğne ile kitle içerisinden 3-4 kez farklı yerlerinden parça elde edilir. Elde edilen materyaller işlem esnasında patolog tarafından değerlendirilerek yeterli materyal elde edildi ise işleme son verilir; hasta başı patoloji uzmanı imkanı olmayan merkezlerde materyal uygun bir şekilde hazırlanarak patoloji laboratuvarına gönderilir. Küçük boyutlu ve damarlara çok yakın olduğundan güvenle parça biyopsisi alınamayan olgularda ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) de yapılabilir. Sonrasında önce otomatik biyopsi iğnesi ve sonra koaksiyal iğne çekilerek kontrol ultrason veya BT alınarak kanama vs. var mı bakılır. Cilt steril bir şekilde temizlenir ve spanç dediğimiz küçük gazlı bezlerle kapatılır.  Hasta yaklaşık 1-2 saat gözlem altında tutularak sonrasında klinik ve gerek görülürse kan tahlili kontrolü sonrası taburcu edilir.  
 

Randevu Al Randevu Al