Ultrasonografi ses dalgalarını kullanarak inceleme yapılan zararsız bir görüntüleme yöntemidir. Radyasyon (x-ışını) içermeyen bir yöntem olması nedeniyle tekrarlayan ultrason incelemelerinin bebeğe zarar verme riski yok kabul edilir.
Gebelik ultrasonu ile anne karnındaki bebeğin sağlık durumu hakkında bilgi alınabileceği gibi annenin sağlık durumu ile ilgili de bilgiler alınır.
Gebelikte radyoloji uzmanı veya perinatolog tarafından 2 veya 3 kez ayrıntılı ultrason yapılmalıdır.
11-14. hafta arasındaki ayrıntılı ultrasonda genel değerlendirme dışında birçok anomalinin saptanması için oldukça önemli olan ense pili kalınlığı (nuchal kalınlık) ve nazal kemik değerlendirilmesi yapılmalıdır.
18-23. hafta arasında yapılan ayrıntılı ultrasonda bebeğe ait iç organlar ayrıntılı değerlendirilerek birçok anomali bu dönemde saptanabilir. Halk arasında renkli ultrason ve 4 boyutlu ultrason da denilen 18-23. hafta arasında yapılan ayrıntılı ultrason, gebelik boyunca en ayrıntılı incelemeye izin veren ikinci seviye ultrason olarak tanımlanan ultrasonografidir. Kullanılan cihazda 4 boyutlu incelemeye izin veren yazılım ve prob var ise bebeğin gerçek zamanlı 3 boyutlu görüntüsü alınabilir, yüzü, dudakları, burnu gibi organları gerçek görünüme benzer şekilde görüntülenebilir.
24. hafta ve sonrasında özellikle riskli gebelerde bebeğin gelişimi, plasentanın (eş) durumu, amniyon sıvısının miktarı gibi parametreler değerlendirilebilir. İhtiyaç halinde annenin rahim arteri, bebeğin göbek kordonu arteri ve bebeğin beyin orta serebral arteri gibi damarsal yapılar değerlendirilerek bebek gelişimi ve gebelik riskleri ortaya koyularak tıbbi yaklaşıma yardımcı olunur.
Anneye ait olarak böbrekler, karaciğer ve safra kesesi başta olmak üzere gebelikte etkilenebilecek organlar radyasyona maruz kalmadan zararsız bir şekilde değerlendirilebilir.
Ailelerin çok merak ettiği bebeğin cinsiyeti de genellikle 12-13. haftalardan itibaren saptanabilir.