Prof. Dr. Ercan Kocakoç

Ultrason / Girişimsel Radyoloji

Karın Ultrasonu

karin-ultrasonu.jpg

Ultrasonografi ses dalgalarını kullanarak inceleme yapılan zararsız bir görüntüleme yöntemidir. Radyasyon (x-ışını) içermeyen bir yöntem olması nedeniyle karın bölgesinin değerlendirilmesinde ilk kullanılan görüntüleme yöntemidir. 

Karın ultrasonu yapılırken safra kesesi ve safra yolları da değerlendirildiğinden inceleme aç karnına (6-8 saatlik açlıkla, su içilebilir) yapılmalıdır. Tüm karın bölgesi (alt karın-pelvik bölge dahil) incelenecek ise hastanın önceden su içerek idrara sıkışık gelmesi ve incelemenin bu şekilde yapılması gerekir. İdrara sıkışıklık ile kadınlarda rahim,yumurtalıklar, erkeklerde prostat, seminal veziküller ve her iki cinsiyette mesane dediğimiz idrar torbası da değerlendirilebilir.

Karın ultrasonunda karaciğer, safra kesesi, böbrekler, dalak, pankreas gibi organlar değerlendirilir. Mide ve barsaklarda büyük boyutlu kitle olduğunda ultrasonla görülebilir. Karındaki aorta gibi büyük damarlar ve bunlara komşu lenf nodları da değerlendirilebilir. 

Karında sıvı toplanması ve apendisit gibi hastalıklar da karın ultrasonografi ile saptanabilir.

Tanıda kuşku olduğunda ağızdan ve damardan kontrast madde verilerek ilaçlı bilgisayarlı tomografi veya MR ile tanı kesinleştirilmeye çalışılır. Bu yöntemlerle de tanı konulamaz ise görüntüleme eşliğinde biyopsi ile tanı konulmaya çalışılır.

Ultrasonografinin en önemli dezavantajı incelemenin kişiye bağımlı olması ve görüntülerin standart bir şekilde kayıt edilmemesidir. 
 

Görseller

Randevu Al Randevu Al